Sonnet & Rijmschema's

Een sonnet is een vorm van dichten met een kenmerkend sonnet rijmschema en strikte regels. Het biedt een uitdaging aan elke dichter, maar het is ook een manier om je op vakkundige en poëtische wijze te uiten. Wil je antwoord op de vraag ‘Wat is een sonnet?’ en zelf een sonnet rijmschema maken, lees dan snel verder. 

Wat is een sonnet?

Wil je antwoord op de vraag ‘Wat is een sonnet?’ dan moeten we terug in de tijd. In eerste instantie was het slechts een kort gedichtje. Dit is door de jaren uitgegroeid tot een gedicht met specifieke regels. De belangrijkste regel is dat het gedicht 14 regels bevat. Kenmerkend is het feit dat er halverwege een wending in het verhaal zit. 

Bekende vormen van een sonnet zijn het Engelse, moderne en klassieke sonnet. Elk sonnet heeft een specifiek rijmschema. Wat is het rijmschema van een sonnet? Vaak wordt gekozen voor abba abba cdc dcd, maar ook dat verschilt per sonnet.  

Het sonnet heeft zijn oorsprong in de Italiaanse en Franse literatuur. Door de jaren heen heeft het zich ontwikkeld tot een instrument om te spreken over liefde, pijn, lijden, geloof en andere sterke emoties.

Sonnet voorbeeld

Om te begrijpen wat een sonnet is kunnen we het beste een paar voorbeelden noemen. Een bekend sonnet voorbeeld is Sonnet 18 van William Shakespeare. Dit sonnet is een van de 154 sonnets die de bekende Engelse dichter heeft geschreven. Sonnet 18 gaat over de schoonheid van de geliefde van Shakespeare en zijn diepgewortelde emoties voor haar. Met elegant taalgebruik weet hij zijn gevoelens perfect weer te geven. 

Sonnet in de Nederlandse literatuur

Ben je op zoek naar een sonnet in het Nederlands dan zijn er een paar mooie voorbeelden. Sinds de renaissancetijd gebruiken Nederlandse dichters het sonnet voor hun poëtische uitingen. Het Nederlandse sonnet werd verder ontwikkeld door 3 bekende dichters. P.C. Hooft, Constantijn Huygens en Joost van den Vondel.

Nu je antwoord hebt op de vraag ‘Wat is een sonnet?’ kun je zelf een sonnet in het Nederlands schrijven. Bekijk een aantal sonnet voorbeelden en maak je eigen sonnet rijmschema.

Inhoudsopgave
Nieuwe berichten